Ketensamenwerking
Ketensamenwerking (supply chain management) biedt handvatten om inefficiënties in het bouwproces weg te nemen en het daarmee onbenutte potentieel te benutten. Hierbij valt te denken aan kostenverlaging, beter rendement en hogere kwaliteit. In combinatie met Lean in de bouw wordt een grote stap voorwaarts geboekt in het nieuwe denken. Bij Lean in de bouw is het de bedoeling om een maximaal resultaat te boeken met toepassing van zo min mogelijke verspilling.
De bouwopgave is complex, wellicht complexer dan ooit. De tendens dat door de industriële vooruitgang en de digitale ontwikkelingen de werkzaamheden ‘als vanzelf’ zullen gaan, is in snel tempo achterhaald. Daarnaast doet in toenemende mate het bouw informatie model (BIM) haar intrede. Een prachtig middel om betrokkenen binnen de keten één taal te laten spreken. Maar is dat wel zo? Om dit doel te bereiken dienen legio aanvullende afspraken en spelregels te worden vastgelegd. Er wordt meer en meer creativiteit en flexibiliteit verlangd van de ketenpartners. Laysan signaleert helaas nog te vaak het ontstaan van fouten door onvoldoende communicatie.
Lean bouwen
Binnen het ontwikkelingsproces is accurate budgettering onontbeerlijk. Ook het inrichten van processen zal op basis van efficiëntie dienen te geschieden. Lean staat voor het zodanig inrichten van processen dat producten en projecten met zo weinig mogelijk verspilling worden gerealiseerd. Laysan komt in de praktijk veel verspilling tegen, zoals:
- Tijdverlies
- Materiaalverlies
- Kostenoverschrijding
- Onbenutte capaciteit
- Vertragingen in de planning
Verspillingen voegen geen waarde toe voor de klant. Samenwerken en bouwen binnen een ‘leancultuur’ voegt op actieve wijze waarde toe. Bovendien wordt verspilling teruggebracht en faalkosten gedecimeerd.